måndag 16 juni 2008

Knäckebröd


Man är ju inte känd för att vara särskilt huslig men en sak har jag som favorithuslighet och det är att baka knäckebröd. Jag träffade en stilig man med en fantastisk mustasch förra midsommar som bjöd på ett underbart hembakt knäckebröd. Jag blev sjukt imponerad och ville förstås få receptet. Han blev glad och delade givetvis med sig av sina talanger. Nu delar jag med mig i min tur.

2,5 dl ekologisk mjölk
10 gr jäst

125 gr grovt rågmjöl
(100 gr grovt rågmjöl + 25 gr krossade rågkärnor)
250 gr grahamsmjöl

10 gr salt (kan vara något mindre)

1 tsk krossad kummin


Blanda samman ingredienserna.
Låt vila, gärna över natten i kylskåp. Dela degen i fyra delar. Mjöla bakbordet väl då degen är något klibbig. Kavla degen tunt och lägg den på bakplåtspapper, strö över havssalt (om du vill), kavla en sista gång och skär degen i fina bitar. Grädda i drygt 200 grader i 5-10 minuter. Låt svalna på galler.

Det bästa med detta recept är att man inte behöver följa det utan kan med fördel experimentera med både mjöl och smaker. Varför inte linfrön, sesamfrön, bovetekross, vetemjöl, kryddor som passar årstiden tex. Utgå bara från mjölken och jästen och ta sedan det du har i skåpen, det gör jag och det blir väldigt bra, varje gång.

1 kommentar:

Johanna Rudehall sa...

Roligt med hushållshobby. Måste passa på att tipsa om Emmas blogg, där man kan läsa om hennes surdegsbakande – även det en pärla inom fritidsköksarbete.

http://alltingenting.blogspot.com/2008/05/surdegsbakandet-sprider-sig.html